Η ρύπανση των κλιματιστικών συστημάτων από βιολογικούς παράγοντες και κατά συνέπεια η επιμόλυνση του αέρα των κλιματιζόμενων χώρων από τους παράγοντες αυτούς, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία.
Οι βιολογικοί παράγοντες παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ τους και έχουν γίνει αντικείμενο επισταμένων μελετών από ιδιωτικούς, κρατικούς και διεθνείς φορείς.
Σύμφωνα με την ΕΡΑ οι βιολογικοί ρύποι περιλαμβάνουν βακτήρια, μύκητες, ιούς, ακάρεα, έντομα, βιολογικές εκκρίσεις, γύρη φυτών κ.α. Στην ίδια αναφορά τονίζεται ότι τα κεντρικά κλιματιστικά συστήματα μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης και διάδοσης των βιολογικών ρύπων.
Η IAQA θεωρεί σαν βιολογικούς ρύπους τους παράγοντες που προέρχονται από ζώντες οργανισμούς ή είναι οι ίδιοι ζώντες οργανισμοί (π.χ. ιοί, βακτήρια, μύκητες, αντιγόνα θηλαστικών και πτηνών), που μπορούν να εισχωρήσουν στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία όπως αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, υπερευαισθησίες και μολυσματικές ασθένειες.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι τα συστήματα κλιματισμού μπορεί να αποτελέσουν εστία βιολογικών ρύπων, ιδίως όταν δεν συντηρούνται σωστά. Η ASHRAE, φορέας των ΗΠΑ με παγκόσμια αναγνώριση όσον αφορά τις εφαρμογές των συστημάτων κλιματισμού, έχει επισταμένως ασχοληθεί με το θέμα των βιολογικών ρύπων στον αέρα εσωτερικών χώρων. Η πρόσφατη τοποθέτηση της ASHRAE ειδικά για την περίπτωση της λεγεωνέλας παρέχει με εξαιρετικό τρόπο τις πρόσφατες γνώσεις σχετικά με τη διάδοση ενός μικροβίου μέσω της κλιματιστικής εγκατάστασης.
Μία εκτενής πινακοποιημένη αναφορά στα πλέον κοινά παθογόνα είδη μικροοργανισμών που έχουν σαν οδό μεταφοράς τον αέρα, υπάρχει στην διεύθυνση της Αεροβιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια, στο διαδίκτυο . Επίσης η Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτικών Προϊόντων την ΗΠΑ έχει εκδώσει αναλυτική αναφορά σχετικά με τις επιπτώσεις των διαφόρων βιολογικών ρύπων που μεταφέρονται μέσω του αέρα, στην ανθρώπινη υγεία.
ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν την διατήρηση της ποιότητα αέρα εσωτερικών χώρων σε αποδεκτά επίπεδα, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Οι ακόλουθες διατάξεις, έχουν εφαρμογή όχι μόνο σε βιομηχανικούς χώρους, όπου πολλές φορές εφαρμόζονται ειδικότερα μέτρα, αλλά και σε χώρους γραφείων, ξενοδοχείων, εστιατορίων, συνάθροισης κοινού κλπ.
- Π.Δ. 307/86 Σχετικά με την προστασία της υγείας από χημικούς παράγοντες.
- Π.Δ. 77/93 Σχετικά με την προστασία της υγείας από φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.
- Π.Δ. 16/1996 Σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας σε χώρους εργασίας.
- Έγγραφο Υ1/οικ.2393-17/5/2002 της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας σχετικά με την πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων.